Karlskrona kommun tycker att landstinget måste skärpa sig, säger Jan Åke Nordin (M) som är äldrenämmndens ordförande. Foto: Henrik Olsson, SR Blekinge
Karlskrona

Karlskrona kommun kräver landstinget på pengar för avlidna

"Det handlar egentligen inte om pengarna"
1:30 min

Karlskrona kommun har ilsknat till och kräver landstinget på 300 000 kronor för att landstinget är dåligt på att registrera avlidna personer.

Bakgrunden är att landstinget bara rapporterar in ett fåtal, av de som är folkbokförda i Karlskrona men som dör på sjukhus, till ett statligt register.

- Landstinget måste bli bättre på att rapportera in avlidna. Det är viktigt för att vi ska få ett bättre underlag att utgå ifrån när vi jobbar med att förbättra kvaliteten på vården i livets slutskede, säger moderaten Jan Åke Nordin som är äldrenämmndens ordförande i Karlskrona.

Får pengar
Svenska Palliativregistret betalar landstinget och kommunerna en slant för att rapportera in vilka som har avlidit. Landstinget rapporterar in avlidna patienter och kommunen avlidna som bott i äldreboende.

Karlskrona kommun sköter sig exemplariskt och rapporterat in alla som avlider. Landstinget sköter däremot sin rapportering dåligt och rapporterar bara var tionde avliden som är folkbokförd i Karlskrona, enligt kommunen.

Trots att kommunen är flitig får den inte ett öre. Medan landstinget, som struntar i att rapportera får hundratusentals kronor.

För få rapporteras 
Förklaringen är att kommunerna bara får pengar om de kommer upp i en viss andel rapporterade dödsfall. Vilket Karlskrona inte gör eftersom landstingets del, dvs de flesta av de som ligger på sjukhus, inte rapporteras in.

Det är det här som har fått Karlskrona kommun att ilskna till.

– Om landstinget inte gör något så förlorar alla på det. Det är egentligen inte pengarna som är viktiga för kommunen. Men bakom de här pengarna handlar det om att kunna få en bättre vård, säger Jan Åke Nordin.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".