Mjällby

Mjällby kan tvingas spela inför tomma läktare

Mjällby kan tvingas stänga vissa matcher för publik när polisen nu ska ta betalt för sina insatser.
I alla fall om de tvingas betala för polisbevakningen som blekingepolisen vill.

Inge Bengtsson, säkerhetsansvarig för Mjällby är bekymrad över läget.

– Det skulle vara katastrof. Vi har ju inte råd att lägga alla intäkter vi får på polisbevakning. Jag får inte ihop ekvationen, säger han.

Ta betalt
I morse kunde vi berätta att polisen ska ta betalat för sina insatser för att hålla ordning på Mjällbys matcher. Enligt blekingepolisen kommer en högriskmatch att kosta klubben uppåt 250 000 kronor.

Av alla matcher som Mjällby har varje år räknar polisen med att 5-6 matcher är högriskmatcher. Och Jan Hansson, operativ chef för polisen, säger att Mjällby ska betala.

– Ja, Kammarätten säger i en dom att all elitfotboll är vinstdrivande, så vi ska ta betalt av Mjällby, säger Jan Hansson.

Undantag
Men det finns ett undantag, och det är så kallade kvalificerade ideella föreningar, som inte betalar någon skatt. Om Mjällby uppfyller kraven för att vara en kvalificerad ideell förening är i just nu oklart.

Men enligt uppgifter från Skatteverket betalar de för tillfället ingen skatt. Trots detta ska alltså den ideella föreningen Mjällby få betala för polisens insatser vid matcher.

"Drabbar verksamheten"
Jörgen Martinsson, klubbchef för Mjällby, är mycket kritisk.

– Ja, jag hävdar ju fortfarande att det inte finns något beslut i den här frågan. Uppfattningen är att vi inte ska betala för polisverksamhet. Men om det skulle bli så, kommer de extra kostnaderna att drabba verksamheten. Och möjligheterna minskar då för att få till ett slagkraftigt lag som kan presterar elitfotboll på Strandvallen framöver, säger han.

Ellenor Erixson
ellenor.erixson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".