Bengt Ettedahl är ordförande i Diabetikerföreningen. Foto: Henrik Olsson, P4 Blekinge
Blekinge

Kalldusch för diabetikerna

"Vi hoppas att landstingsstyrelsen river upp beslutet"
1:37 min

Efter 60 års samarbete får Blekinge läns diabetesförening plötsligt inga pengar från landstinget.

– Vi måste ha samma rätt till pengar som alla andra föreningar. Vi har funnits i 60 år och alltid haft ett gott samarbete med landstinget tidigare, säger Bengt Ettedahl, ordförande i Diabetsföreningen.

Bakgrunden är att diabetikerna enligt landstinget inte längre kan få verksamhetsbidrag sedan de lämnat riksorganisationen Svenska Diabetesförbundet.

Inte godkänd
– Den nya organisationen som föreningen har anslutit sig till är inte godkänd av Socialstyrelsen och är inte statsbidragsberättigad, säger Ingrid Hoffamn som handlägger ärendet på landstinget.

Diabetesföreningen är med sina 500 medlemmar en av de största patientföreningarna i Blekinge och de har fram tills nu varje år fått omkring 60 000 kronor från landstinget. Pengar som enligt föreningen används till lägerverksamhet, föreläsningar och andra stödinsatser för medlemmar.

Överraskning
Landstingets beslut att dra in pengarna kommer som en obehaglig överraskning för föreningen som fungerar som ett komplement till landstinget.

– Vi informerar medlemmarna om hur de ska hantera sin sjukdom. Vi hjälper dessutom landstinget med att välja hjälpmedel så som stickor, mätare och mediciner, säger Bengt Ettedahl.

Diabetesföreningen har överklagat beslutet och hoppas få pengar trots allt.

– Det här är kriterier som landstinget själv har bestämt. Märkligt och stelbent. Vi lever ju i en demokrati och måste kunna få pengar även om vi byter riksförening, säger Bengt Ettedahl.   

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".