Generalläkaren vill att fler hus ska bullerisoleras

39 fastigheter som utsätts för starkt buller från F 17 i Kallinge ska bullerisoleras. Det anser Generalläkaren som har låtit ett antal fastighetsägare ta del av ett förslag till beslut.

Det är 16 fastigheter i Bredåkra och 23 i Hasselstad, som utsätts för mer än 100 dB när de militära flygplanen startar och landar på flygflottiljen, som Generalläkaren vill förelägga försvaret att bullerisolera.

Förslaget till beslut är nu ute på remiss. När det formella beslutet kommer är inte klart.

Det är alltså bara de värst utsatta bostäderna som berörs. De som ligger i områden där bullret är över 90 dB men under 100 dB kommer att behandlas senare.

Försvaret anser att fastigheterna ska utsättas för minst 675 så kallade flygrörelser per år för att få bullerisolering. Generalläkaren vill för sin del att hus med mer än 150 flygrörelser ska komma ifråga, alltså avsevärt fler hus. Men Regeringen har inte tagit ställning till detta ännu.

Flera fastighetsägare och Hasselstads samhällsförening vill att faktiska bullermätningar ska genomföras. Men Generalläkaren anser att man inte har mandat att kräva detta eftersom regeringens beslut om flygverksamheten på Kallinge talar om teoretiska beräkningar.

En fastighetsägare som klagade på det outhärdliga bullret vid flyguppvisningar och övningar krävde mätningar. Generalläkaren vill inte gå med på det eftersom regeringen talar om normala starter och landningar.

Många klagar också på att flygvägarna inte följs. En justering av flygvägarna är på gång, heter det i Generalläkarens förslag till beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista