En skottlossning och en bilbrand iscensattes på den stora polisövningen utanför Karlskrona idag. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio Blekinge.
Blekinge

Låtsasrån ledde till låtsasmord

"Min kollega blev skjuten i huvudet"
1:34 min

Runt om i Blekinge kan man den här veckan få se poliser och utryckningsfordon i dramatiska och verklighetstrogna situationer - men det är på låtsas. Blekingepolisen har krisövningar för att träna på skarpa lägen.

I dag började övningarna med ett låtsasrån i Amiralen som fortsatte med en rånarjakt till Öljersjö, berättar polisen Henrik Kvist. Han och en kollega förföljde rånarbilen och fann den brinnande.

– Min kollega blev skjuten i huvudet med ett automatvapen. Efter att ha kallat på kollegor och ambulans sprang jag omkring och störde mina kollegor genom att spela chockad, säger Henrik Kvist.

Det är övningens syfte att utsätta poliserna för så realistiska situationer som möjligt för att de ska få känna på skarpa lägen och upptäcka brister i organisationen, så att de är så väl förberedda som möjligt när de hamnar i verkliga situationer.

– Vi har tidigare i veckan övat med en otillåten demonstration, en diskoteksbrand och en gisslansituation, berättar Henrik Kvist som tillägger att övningarna fortsätter men han vill inte avslöja hur.

Frank Luthardt
frank.luthardt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".