Blekinge

Hon hotades av män med bultsax - kyrkan skärpte säkerheten

1:30 min

Efter flera hotfulla situationer har kyrkan i Blekinge tvingats skärpa säkerheten. Märvi Jutilainen utför det kyrkliga hjälparbetet i Olofström och hon tar aldrig emot besök om hon är ensam på expeditionen.

– Jag har bytt rum nu för det första rum jag satt i hade insyn från gatan, så de som sökte hjälp kunde se att jag satt där, säger Märvi Jutilainen.

Överfallslarm 
Så nu har Märvi Jutilainen flyttat till ett rum utan insyn och med överfallslarm. Inga vassa eller tunga föremål ligger framme och personalen är alltid två vid hembesök.

Låste in sig  
För ett år sedan tvingades kyrkvärdinnan Pernilla Möller låsa in sig i kyrkan när två män utrustade med bultsax försökte ta sig in.

Plötsligt stod en av dem framför henne.
– Min enda tanke var att kunna ta mig ut och det känns fortfarande tufft, säger Pernilla Möller, som blir märkbart tagen när hon berättar om det som hände.

Hjälparbetare utsatta 
Men Pernilla Möller är inte ensam, en enkät i Kyrkans tidning visar att varannan diakon eller hjälparbetare utsatts för hot. Och i både Karlskrona och Ronneby har församlingar installerat larm.

Men trots att Märvi Jutilainen känt sig hotad mer än en gång är hon inte rädd, bara försiktig.

– Man får inte vara naiv, men skulle man vara rädd för människor skulle det inte gå att arbeta som diakon, säger Märvi Jutilainen. Men hon betonar samtidigt att alla människor är lika mycket värda och förtjänar att bemötas med respekt.

Carina Melin 
carina.melin@sr.se