Karlskrona

Snabbare busstur ska locka fler

Kortare runda ska få fler att åka med Citybussen i Karlskrona. Det hoppas Blekingetrafiken som just nu skissar på ett förslag som innebär snabbare turer.

– Om det kommer att bli så, kommer ett beslut väldigt snart. I så fall planerar vi att gå igång med detta i augusti och vi är ju snart där, säger Jan Johansson som är trafikutvecklare på Blekingetrafiken.

Inget stopp vid tågstationen
Förslaget går ut på att Citybussen inte längre skulle stanna vid tågstationen. Det skulle korta rundan runt innerstan med fem minuter och innebära att den går en gång i kvarten.

Om varvet dessutom körs åt motsatt håll kan den stanna till vid Hoglands park och då blir det lättare att byta till Citybussen från stadsbussarna.

Fler passagerare behövs
Citybussen som idag kör ett varv runt innerstan var tjugonde minut, kom till när busstrafiken lades om i Karlskrona centrum. Idag är det för få som åker för att det ska gå ihop ekonomiskt, men den kommer att köra året ut.

Om det ska bli en fortsättning efter det krävs fler passagerar än idag. I dagsläget har bussen i genomsnitt två passagerar per tur. Trots att den inte lockat fler hittills menar Jan Johansson att Citybussen behövs. 

– Den behövs för den lite äldre befolkningen framförallt som ska ta sig fram på Trossö och upp på torget. Vi kör linjetrafiken på den låga delen av Trossö och runt om stadskärnan. Det finns ett behov av av att nå delar som ligger högt och i inre stadskärnan. Det är där vi vill att den ska fungera säger Jan Johansson.

Annelie Lundin
annelie.lundin@sr.se