Karlskrona

Kissnödig padda får livsuppehållande flytthjälp

1:30 min

Det kan vara sista gången ägg av den utrotningshotade grönfläckiga paddan flyttas från Utklippan till Flakskär i Blekinges östra skärgård. I fredags åkte biologerna Jan Pröjts och Mats Wirén på länsstyrelsens uppdrag till Utklippan för att leta paddägg.

Grönfläckig padda är Sveriges mest sällsynta groddjur och finns bara på några få ställen i hela landet. Arten är därför akut utrotningshotad och rödlistad av Artdatabanken.
– Idén är att flytta den till Flakskär och på så vis skapa en ny population så att arten på sikt kan överleva i Blekinge, säger Jan Pröjts.

Meterlånga äggsträngar   
I Blekinge finns den bara på den karga klippön Utklippan allra längst ut i östra skärgården.

Där lyckades biologerna Jan Pröjts och Mats Wirén inte bara hitta värdefulla meterlånga äggsträngar, utan också ett livs levande vuxet exemplar.

Kissar i självförsvar 
Grönfläckig padda kissar i självförsvar, och lyckades kissa ner den andra biologen i sällskapet, Mats Wirén, som inte tog illa upp utan bara försökte parera skvättarna.
– Den här hanen har kvar sina parningsvalkar på tummarna så att den kan grabba tag i honan om det skulle komma en annan hane, förklarar Mats Wirén när han håller upp den kamouflagefärgade paddan.

Sista äggtransporten  
Sturköfiskaren Stefan Smålander har vid två tillfällen fått grönfläckig padda i sina torsknät på 18 och 40 meters djup.

Djuren levde och släpptes tillbaka i havet.

De första äggen flyttades till Flakskär för tre år sedan, men ännu har man inte hittat några vuxna paddor.

Och lyckas inte det i år heller, kan det här vara sista lasten paddägg som skeppas över.