Ronneby

Ingen dygnet runt-bevakning - trots skadegörelse

1:31 min

Trots omfattande skadegörelse i Brunnsparken i Ronneby har kommunen inte råd med dygnet runt-bevakning längre. Förra året vandaliserades parken för runt 300 000 kronor.

– Det är framför allt rabatterna och belysningen som vi har värst skadegörelse på. Armaturerna är gamla och väldigt sköra och lätta att komma åt, men de är dyra att reparera, säger Peter Lindahl som är parkchef i Ronneby kommun.

Förra året tvingades Ronneby kommun pynta 100 000 kronor för dygnet runt-bevakning på grund av den omfattande skadegörelsen i parken. Men i år har man inte råd att anlita bevakningsföretag dygnet runt.

Parkchefen Peter Lindahl säger att skadegörelsen är kostsam för kommunen.

– Ett vanligt år kostar det oss mellan 80 000 och 100 000 kronor för skadegörelsen i parken. Men förra året så kostade det 300 000 kronor så det var rejält mycket mer då.

Bevakning vid särskilda tillfällen
I år kommer bevakningsföretag att anlitas vid särskilt utsatta helger som skolavslutning, midsommar och vid större arrangemang.

Peter Lindahl anser att det inte räcker för att hålla koll på vandalerna och han skulle önska sig någon form av kameraövervakning.

– Inte kameraövervakning där man kan identifiera folk men det finns teknik där man kan övervaka med en annan typ av kameror. Och det hade jag gärna sett att vi hade haft i Brunnsparken också för här finns så pass många viktiga kulturvärden som man bör övervaka.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se