Tjuvfilmande i duschen kan ge fängelse

Den person som satt upp en videokamera i duschen hos en 18-årig kvinna riskerar två års fängelse för grovt hemfridsbrott.

Kvinnan upptäckte kameran för en dryg vecka sedan när hon märkte att någonting speglade sig i luftventilen i taket.

Lennart Hansson, polisinspektör och ordförande för hyresgästföreningen i Karlskrona var med och beslagtog kameran. Och han trodde knappt sina ögon.

– Man har svårt att tro att det är sant, man vill inte tro att det är sant. Men det är det, säger han.

Han säger att han utgår ifrån att det är en engångsföreteelse och att han aldrig varit med om något liknande under 41 år som polis eller som ordförande för hyresgästföreningen.

Videoband på kvinnans duschutrymme
Det var i taket på duschen inuti ventilen som videokameran satt. Från objektivet följde polisen en ledning som gick via taket genom ytterväggen på fastigheten till bottenplanet in genom en ventil till förrådsutrymmet som bara fastighetsägaren disponerar, enligt hyresgästerna.

I rummet fanns en videobandspelare och en teve och videoband som visade bilder på duschutrymmet.

– Vem som monterade den kan vi i dagsläget inte säga. Hyresgästerna säger sig vara ganska säkra på att det är hyresvärden, säger Lennart Hansson.

Från övervakningsrumet kunde smygfilmaren se allt vad kvinnan gjorde. Hon flyttade in i lägenheten som ligger i ett samhälle strax norr om Karlskrona, i början av maj, men har ingen aning om hur länge smygfilmningen har pågått.

Riskerar två års fängelse
Brottet är rubricerat som ofredande genom kameraövervakning vilket kan ge böter eller fängelse i höst ett år och grovt hemfridsbrott som kan ge högst två års fängelse. Polisen har tagit utrustningen i beslag och kommer att gå igenom filmerna.

Hur skyddar man sig från sånt här?
– Det är svårt, jag tror att man måste se det här som en engångsföreteelse. Jag har aldrig sett det tidigare och hoppas att jag slipper se det igen, säger Lennart Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista