Blekinge

Norsk varg går på tur genom Blekinge

1:33 min

En varg har kommit till Blekinge igen. Det är en en norsk vargtik med sändare som igår befann sig mellan Nävragöl och Holmsjö.

Lasse Le Carlsson från Ronneby, som är rovdjursspårare, försöker så gott det går följa den norska vargens väg genom Blekinge.

– Vi får posistioner från den ungefär vartannat dygn, vi får i efterskott reda på var den varit via dess sändare, säger han.

Varit synliga
Två vargar har tidigare i veckan varit synliga i Kalmar län och det är en av dem, kanske båda två, som vandrat ner till våra trakter.

Det finns rapporter om att den norska vargen gett sig på tamdjur i Kalmar län. Och Lasse Le Carlsson misstänker att ytterligare en varg - en utan sändare - följer tätt i den norska vargens spår.

– Ja, det finns tecken på det. Det har varit dräpta får en bra bit ifrån var den märkta vargen befunnit sig, så den kan vi utesluta. Så troligtvis finns en till i närheten, säger Lasse Le Carlsson.

Större vaksamhet
Med tanke på att både den norska vargen och troligtvis ytterligare en gett sig på tamdjur på sin väg genom Småland och Blekinge, så uppmanar Le Carlsson fårägare och andra djurägare att vara vaksamma och se om sina djur lite extra.

– Jo, det finns all anledning för djurägare i länet och på andra håll också, att hålla extra koll på djuren, säger Lasse Le Carlsson. Och påpekar att det är omöjligt att säga vart vargen eller vargarna är på väg.

Fråga