1 av 6
Carolina Klüft misslyckades i längdfinalen vid friidrotts-EM i Barcelona. Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX
2 av 6
Carolina Klüft tar guld i sjukamp vid OS i Aten 2004. Foto: Jack Mikrut / AP / SCANPIX
3 av 6
Carolina Klüft tar OS-guld i sjukampen på Olympiastadion i Aten 2004. Foto: Jessica Gow / SCANPIX
4 av 6
Carolina Klüft hoppar längdhopp i sjukampen vid OS i Aten 2004. Foto: Jack Mikrut / AP / SCANPIX
5 av 6
Carolina Klüft värmer upp inför sitt andra kast i spjut vid friidrotts-VM i Helsingfors 2005. Foto: Jessica Gow / SCANPIX
6 av 6
Carolina Klüft stöter kula vid VM i Osaka 2007. Foto: Thomas Kienzle / AP / SCANPIX
Friidrott

Klüft: "Jag lägger av efter OS"

13 min

En av svensk friidrotts största genom tiderna har bestämt sig för att sluta. Men först ska Karlskronabon Carolina Klüft tävla i London-OS 2012.

I en lång och öppenhjärtig intervju med radiosporten berättar Carolina Klüft att hon slutar helt med friidrotten efter OS i London 2012.

– Då är det dags för mig att göra annat. Jag har hållit på rätt länge ändå trots att jag inte är så jättegammal och jag har så mycket annat jag vill göra. Det känns så, säger Carolina Klüft.

När kom den känslan?

– För en del så är det så att när de börjar tänka på när de ska lägga av är det som att motivationen går ner. Men jag har alltid känt att jag vill ha en slutdestination också. Att där poppar jag vidare i livet på något sätt. Jag tror att jag har gjort mitt inom idrotten, säger Klüft.

Carolina Klüft berättar att hon kommer att lämna idrotten som utövare och att en tränarkarriär inte är aktuell.

– Jag tror att jag kommer att vara ganska mättad av idrott och vill göra andra saker helt enkelt. Jag tror ändå att jag kan behålla den förmågan att peppa människor men kanske på andra områden och inte inom idrotten, säger Carlina Klüft.

– Jag tycker inte att det är så kul helt enkelt, med träning. Jag är inte så intresserad av att fundera över hur allting fungerar och hur man ska göra för att bli så bra som möjligt. Vi har en tränare i familjen, det räcker.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

John Antonsson
john.antonsson@sr.se

Läs mer:

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista