Östersjöns kritiska situation kan på sikt påverka turistmål som lever på sol och bad. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
Blekinge

Skit i Östersjön kan skada campingen

"Alla längs kusten måste ta sitt ansvar"
6:33 min

I en ny dokumentär beskrivs Östersjön som ett hav av dynga. Böda campings vd Anna Barkevall är orolig för miljön som är nära kopplad till turismen.

– Jag tycker att Sverige och alla vi som bor längs kusten måste ta vårt ansvar, säger Anna Barkevall.

– Vi måste stoppa den explosivt negativa utveckling som sker i Östersjön just nu.

Anna Barkevall som utsågs till Årets ölänning förra året har precis som många andra sett SVT-dokumentären Vårt grisiga hav. Där beskrivs hur stora djurfabriker i öst pumpar ut gödsel i havet via europeiska floder.

Ska inte slarva på semestern

Det är viktigt att inte tappa hoppet och fortsätta kämpa för miljön också på lokal nivå. Det var budskapet från forskare som P4 Kalmar pratade med i morse. Anna Barkevall är inne på samma linje och berättar om det arbete som campingen driver.

– Vi jobbar ganska mycket med miljöfrågor på olika sätt. Den stora biten är att få alla gäster att sortera sopor och vår uppgift är att se till att man inte behöver bli mer slarvig bara för att man har semester.

Gästerna medvetna

Enligt Anna Barkevall frågar många gäster efter campingens miljöpolicy. Turisterna är i dag medvetna om att de påverkar miljön.

– Man känner sig liten när man tittar på de utsläpp som sker i Ryssland och i Baltikum. Men varje företags agerande är viktigt och människor är mycket mer medvetna i dag.

Ett grisigt hav

Foto: Simon Leijnse/Sveriges Radio

SVT:s Dokument inifrån skildrade i helgen hur Östersjön lider av utsläpp och övergödning.

Kalmarforskare: Miljöarbetet måste fortsätta

Catherine Legrand. Foto: Emilia Haraldsson/Sveriges Radio

Östersjölaboratoriets professor Catherine Legrand är en av de som reagerar efter dokumentären om Östersjöns miljö. Hon säger att miljöarbetet måste fortsätta eftersom den svenska kusten trots allt kan påverka mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".