Blekinge

Mekaniska röster upprör synskadade

1:49 min

Taltidningarna ska utvecklas till att läsas mer med datoriserade röster. Och i samma veva dras anslaget till taltidningsnämnden ner med 12 miljoner kronor. Synskadades riksförbund menar att det blir dödsstöten för många av dagens taltidningar

Samtidigt hävdar regeringen att beslutet öppnar för en satsning som kommer att utveckla taltidningarna på ett positivt sätt.

Jimmy Peterson, ordförande på Synskadades Riksförbund i Blekinge, är orolig:

– Det jag tror blir sämre på kort sikt är att man gör neddragningen ganska abrupt och då ser vi att det är de traditionella, inlästa taltidningarna, som kommer läggas ner, säger han.

Taltidningarna ska utvecklas till att läsas mer med datoriserad talsyntes - och samtidigt dras anslaget till taltidningsnämnden ner med 12 miljoner.

Synskadades riksförbund är inte lika positiva. De menar att över 5 000 prenumeranter kommer att förlora sin taltidning och att 6 av 10 tidningar riskerar att gå omkull.

Och den datoriserade talsyntesen kan, enligt Jimmy Peterson, bli ett problem för många synskadade.

– Fortfarande så är det en ganska liten grupp av våra medlemmar som har till gång till sådan här teknik, så då har man inte vant sig vid syntetiska röster när man läser sin tidning.

Charlotte Ingvar-Nilsson, chef för enheten media, film och idrott på kulturdepartementet, menar tvärtom att regeringens beslut bäddar för ett större utbud som de synskadade kommer få del av.

– I dag är det bara hälften av dagstidningarna som kommer ut som taltidningar. Med den här satsningen öppnar vi upp för fler tidningar att komma in, säger hon.

Anne Berglund
anne.berglund@sr.se