Karlskrona

Asbest har hittats på marinens fartyg

1:28 min

Varvspersonal i Karlskrona har upptäckt asbest ombord på det 27 år gamla fartyget HMS Trossö. Allt varvsarbete är nu inställt på fartyget.

– Vi har verkligen sett allvarligt på detta. Arbetena ombord på fartyget har upphört omedelbart och vi har dragit igång en undersökning och ett saneringsföretag har tillkallats för att inleda ett saneringsarbete ombord, säger Mats P Åkesson, informationschef på Marinbasen.

Det var faktiskt en ren slump att varvsarbetare på Kockums upptäckte asbesten ombord på stödfartyget HMS Trossö när det låg inne för underhåll. I ett förrådsutrymme hittades en konstig massa vid ett rör och snart stod det klart att det var asbest som kan ge cancer om partiklar andas in.

Fartyget köptes in från Finland redan 1984 och efter en undersökning då konstaterades att det inte fanns någon asbest ombord.

Tidigare historia av asbest
På Kockums varv i Karlskrona finns en historia som rör upp känslor. Asbest fanns på varvet fram till mitten av 70-talet och enligt fackförbundet SEKO avled varvsarbetare i cancer till följd av asbesten fram till mitten av 2000-talet.

– Självklart blir det upprörda känslor för många eftersom det har hänt mycket tråkiga händelser, säger Mats P Åkesson.

Men enligt Marinbasens arbetsmiljöinspektör är det ingen fara för hälsan den här gången eftersom asbesten har legat isolerad.

– Man ska inte känna någon oro för detta just nu. Asbest är ett isoleringsmedel som inte är farligt när det väl ligger utan det är först när man rör i det och det kommer ut i luften. Så detta har med all säkerhet inte varit någon fara för personalen, säger Mats P Åkesson.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se