Blekinge

Soppa och regnbåge förförde kockjury

1:49 min

Nu har Karlshamns och Olofströms ""nationalrätter" korats - en fisksoppa och halstrad regnbåge. Så ser det ut om ett antal kända Blekingekrögare och företagare får bestämma.

Martin Rosenqvist, butiksägare och passionerad hobbykock, kammade hem titeln "Karlshamnsrätten " med sin soppa.

– Det känns riktigt roligt, det kändes bra från början. Jag tror att min rätt föll juryn i smaken eftersom att den är enkel, inga konstiga smaker, men tillagat på lite annorlunda sätt.

Amatörkockar
Kockduellen gick av stapeln på Östra Piren i Karlshamn under några timmar på lördagsförmmiddagen.

Sex hobbykockar hade fått sina inskickade recept utvalda av en femmannajury bestående av Conny Berg, stormarknadschef på Coop, Lisbet Bosse, krögare Gourmet Grön, Jens Stjernqvist, krögare Eriksberg Natur & Vilt, Henrik Kördel, vd Sparbanken i Karlshamn samt Fredrik Berg, krögare & Vin. 

Stadsrätter
Kockarna tävlade om att skapa en maträtt typisk för Karlshamn och en typisk för Olofström.

Konferenciern Helge Skoog, från tv-programmet "halv åtta hos mig" höll igång publiken medan kockarna svettades bland grytor och kastruller.

Fyra av de sex kockarna valde fisk som huvudingrediens i sina recept. Men sen tillagades råvarorna på helt skilda vis.

En satsade på laxplanka, en annan slog till med att göra färs av fisken och en tredje kock skapade en smakboost i form av en soppa.

Soppa och båge
Och två fiskreceptet föll juryn mest i smaken - soppan och halstrad regnbåge med buljongkokta vårprimörer. Men lätt val - det var det inte.

Lisbet Bosse, som driver Gourmet Grön i Karlshamn, sa att juryns uppgift var tuff:

– Det var inte lätt, men Magnus från Olofström visade hur proffsig han är med en vardagsrätt som han förvandlade till en lyxrätt. Och Martins soppa var  ett nytt grepp, rena och fina smaker och oerhört fint presenterad.

Initiativet till tävlingen kommer från Henrik Kördel, vd på Sparbanken i Karlshamn och boss även i hemmets köksregioner.

Idén var att kora en typisk rätt för de två städerna i västra Blekinge, som inte får kosta för mycket - max 250 kr för fyra personer - och inte vara för komplicerad att tillaga.

Magnus Johansson, som till vardags jobbar på ett tryckeri i Olofström, lyckades - liksom Martin Rosenqvist - uppfylla juryns alla kriterier. Gott, ganska enkelt och inte för dyrt.

Han var helnöjd när det stod klart att hans rätt kammat hem vinsten i Olofströmsklassen.

- Det var några extramoment som jag inte var beredd på, men det fixade sig och det känns verkligen jättebra, säger Magnus Johansson.

Nu ska samtliga recepten hamna i en broschyr som bland annat kommer att finnas på berörda krogar samt Sparbankens kontor i Karlshamn.

Här är vinnarrecepten:
Halstrad regnbåge:
600 gram forellfilé med skinn
Fjälla, skär i bitar och stek på skinnsidan
1 st fänkål:
Skär i skivor och koka mjuk i buljongen
2 dl kycklingbuljong, timjan, olivolja
Sallad:
1/2 pkt sockerärtor som strimlas, 1/2 pkt machesallad, 1 tomat, 2 skivor ljust bröd till krutonger. Skär till bröden och rosta i stekpanna i lite olja.

Sås:
1,5 dl vitt vin
2 dl fiskbuljong
3 dl grädde
citron

Martins Laxsoppa
400 gram färsk torskfilé
600 gram färsk lax
dill
gräslök
5 skivor formbröd
3 morötter
1 purjolök
7 potatisar
1 liter vatten
1 fiskbuljongtärning
5 dl creme fraiche
margarin/smör
salt o svartpeppar
ev maizena, ljus redning