Fler kontaktpersoner för dömda behövs

Blekinge är bland de bästa länen i landet på att engagera privatpersoner som övervakare till brottslingar.

Det finns ungefär 150 personer som på sin fritid är vad som kallas lekmannaövervakare till personer som blivit dömda till skyddstillsyn eller som frigivits villkorligt från ett fängelsestraff.

Trots det stora engagemanget bland privantpersoner är ändå många dömda i Blekinge fortfarande utan en kontaktperson i samhället.

Vissa brottslingar är helt enkelt för tungt kriminellt belastade för att kunna överakas av en privatperson säger frivårdsinspektör Cecilia Havelius.

I juni hade 63 procent av dom som döms här i länet tillgång till en privatperson som övervakare och som stöd och hjälp i det vardagliga livet. Därmed är Blekinge femte bäst i landet.

Lekmannaövervakarna engageras av frivården och bäst på att engagera övervakare är frivårdskontoret i skövde med 78 procent. Sämst ställt är det i Stockholms förorten Södertörn där endast 24 procent har en lekmannaövervakare.

Ersättningen för en lekmannaövervakare är 400 kronor i månaden men enligt Cajsa-Lena Hallberg från Sölvesborg som varit övervakare sedan början av 80-talet och som haft över 100 klienter, ska inte ersättningen vara en anledning till uppdraget. Det är intresse och engagemang för människor i vårt samhälle som driver henne.

– Man ska vara ödmjuk och ha respekt för dem. Det är ju trots allt människan bakom och inte det de gör, för det tycker man ju inte om, som är viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista