Inget av kommuninvånarnas förslag har röstats igenom

Trots att systemet med så kallade medborgarförslag har funnits i Karlskrona sedan april förra året så har inte Karlskronas medborgare lyckats sätta några större avtryck i kommunen.

Bara tre av de tretton förslagen som lämnats in har behandlats av kommunfullmäktige och inget av förslagen har röstats igenom i sin helhet.

Men kommunfullmäktiges socialdemokratiske ordförande Patrik Hansson är ändå nöjd.

- Det tvingar ju fullmäktigeförsamlingen att pröva frågan. Det viktiga är att frågan diskuteras.

Sedan drygt två år har alla kommuner möjlighet att införa så kallade medborgarförslag - det vill säga att varje person som är folkbokförd i en kommun kan lämna in skriftliga förslag till kommunfullmäktige. Meningen är bland annat att valda o väljare ska komma närmare varandra.

I Karlskrona har möjligheten funnits sedan april förra året och hittills har 13 förslag kommit in. De flesta av förslagen handlar om förändringar i området där man bor.

Ännu så länge har bara tre av förslagen varit uppe i fullmäktige. De andra är ute på remiss till nämnder och förvaltningar.

Ett av förslagen har fått avslag. Det handlade om ett förbud mot mopedtrafik på cykel- och gångvägar i några bostadsområden i Karlskrona. Personen som skrev motionen vill inte vara med i radion men han säger att han är besviken på hur hans fråga behandlades. Inte en enda gång tog politiker eller tjänstemän kontakt med honom som förslagslämnare. Det beklagar Patrik Hansson.

Dom andra förslagen som behandlats i kommunfullmäktige har inte fått avslag, utan det heter att dom är besvarade, genom att de hänvisas vidare till en viss nämnd eller förvaltning för vidare diskussion.

I Olofström infördes medborgarförslag i december förra året. Hittills har sju förslag kommit in, inget av förslagen har än så länge hunnit till fullmäktige.

I Ronneby finns ett beslut om att medborgarförslag ska införas, men det har ännu inte gjorts. I Karlshamn och Sölvesborg diskuteras frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".