Blekinge

Allt fler gör abort hemma

1:41 min

Aborter som sker i hemmet, så kallade "hemaborter", ökar över landet. Även på sjukhuset i Karlskrona har man märkt att hemaborterna blir alltmer populära.

- Det vi gör är att efter ultraljudet och kvinnan har bestämt sig så tar hon den första tabletten med lite vatten. Om kvinnan har valt att vara hemma har hon innan dess haft ett möte med sköterskan där hon får en påse med tabletter. Där finns de tabletter som fullföljer aborten men också smärtstillande om hon skulle få ont, säger Bodil Ehn, Mödrahälsovårdsöverläkare i Blekinge.

Kvinnan tar alltså efter ett möte på sjukhuset en tablett som sätter igång att stöta bort graviditeten och åker sedan hem för att ta den andra tabletten. Förra året valde åtta procent av de 266 som gjorde medicinsk abort att göra just så.

Den medicinska aborten känns som en kraftig mensvärk och kvinnan blöder under flera timmar. Man reagerar olika på tabletterna och därför finns det regler för att göra det hemma. Man måste ha fyllt arton år, inte befinna sig längre än en timme ifrån sjukhuset och en vuxen person rekommenderas finnas vid ens sida för att kunna skjutsa en till sjukhus om så behövs.

Kvinnan ifråga har även kontakt med en sköterska på sjukhuset under dagen, detta för att hon skall känna sig trygg. Bodil Ehn har fått positiv respons på hemaborterna.

- Jag ringde runt till några av patienter och frågade hur det hade gått och då tyckte de jag talade med att det hade fungerat alldeles utmärkt. De tyckte det var skönt att vara hemma, säger Bodil Ehn.

Johanna Hinteregger