Karlskronakvinnor sämst i länet på cellprovstagning

Kvinnorna i Karlskrona är fortfarande sämst i länet när det gäller cellprovstagning hos mödravården. Cellproven tas för att kunna upptäcka cellförändringar som kan leda till cancer.

Bara varannan kvinna i Karlskrona kommer till provtagning, och så har det sett ut dom senaste åren. Desto flitigare är kvinnorna i Olofström, som är bäst i Blekinge på att komma till sina provtagningar.

Informationen till kvinnor om provtagningar och livmoderhalscancer ser likadan ut i hela Blekinge så Asta Karlsson, läkare på kvinnokliniken på Blekingesjukhuset tror inte det är brist på information som gör att karlskronakvinnorna inte kommer till cellprovstagningen.

Alla kvinnor mellan 23 och 59 år kallas till provtagning och det är främst 23-åringarna och invandrarkvinnor som uteblir från testerna. Dom unga tror inte att sjukdomen drabbar dom, men livmoderhalscancer är en cancer som för det mesta drabbar kvinnor i 35-årsåldern. Det tar lång tid för cancern att utvecklas, kanske mellan sju och fjorton år. Därför görs prover vart tredje år för att vara på den säkra sidan, säger Asta Karlsson. Men om man inte går till provtagningarna ökar risken för utvecklad cancer, och mödravården arbetar hela tiden för att fler kvinnor ska komma och testa sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".