Brister i skyddsutrustningen på byggarbetsplatser

Användningen av säkerhetsutrustning på byggnadsarbetsplatserna i Blekinge måste bli bättre. Konsekvenserna för den enskilde kan bli katastrofala om inte säkerhetsföreskrifter efterföljs. Det säger Bengt Sverkersson, ombudsman för Byggnads i Blekinge.

- Det viktigaste är att alla som arbetar på en byggarbetsplats har hjälm säger Bengt Sverkersson. Men bara cirka 48 % av byggnads medlemmar i Blekinge använder hjälm på sina arbetsplatser.

Framförallt är det dom små arbetsplatserna som saknar rätt utrustning.

En av de vanligaste arbetsskadorna inom byggbranchen är hörselskador till följd av bland annat buller. Tre av fyra byggnadsarbetare i länet som deltagit i Byggnads undersökning uppgav att dom fått bristfällig information om hur hörselskador kan undvikas.

I mitten av juni presenterade Byggnads en enkät som visade att en majoritet av medlemmarna är rädda att dö på jobbet. Därför ska byggnads under hösten inrikta sitt arbetsmiljöarbete på att minska fallolyckor på arbetsplatserna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".