Djurskydd prioriteras ej

- Djuren riskerar att fara illa när djurskyddet i Blekinge blir allt sämre, säger länsveterinär Gunnel Wittander. Hon anser att samtliga länets kommuner skulle behöva satsa dubbelt så mycket på djurskydd mot vad som görs i dag, men dessvärre går utvecklingen i precis motsatt riktning.
Kommunerna ska garantera att djuren har drägliga levnadsförhållanden, men enligt länsveterinären lever ingen av Blekinges kommuner upp till Jordbruksverkets minimirekommendationer om tillsynsverksamhet. Det beror bland annat på att allt fler uppgifter läggs på djurskyddsinspektörens bord och att djurskydd inte prioriteras. I Olofström och Karlshamn saknas till och med djurskyddsinspektörer just nu, vilket innebär att bara de mest akuta fall som anmälningar om missförhållanden hinns med. Den regelbunda tillsynen av lantbruk, hundkennlar eller annan djurhållning får stryka på foten och det är mycket allvarligt enligt Gunnel Wittander.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".