Sämsta honungs-sommaren på 50 år

Den kyliga sommaren påverkar honungsproduktionen i Blekinge.

I år har vi haft den kallaste sommaren hittills på över 100 år, och biodlarna märker en kraftig nedgång i binas honungstillverkning.

- Det är den sämsta bi-sommaren jag har varit med om. Och jag har haft bin i snart 50 år, säger Karl-Erik Tedblad, som är ordförande i Östra Blekinges biodlarförening.

- Det blir helt enkelt ingen honung i år, säger han.

Det är regnet och kylan som har gjort att bisommaren blev så dålig. När buskar, ängar och träd blommade var det inte mer än 12-13 grader och bina behöver ha i alla fall sex sju grader varmare än så för att kunna jobba ordentligt.

Och det är så att växterna ger ingen nektar om det är för kallt, utan dom vill ha mellan 20-25 grader.

Sommaren detta året har vissa likheter med förra året. då var det visserligen varmt, men värmen kom när växterna redan var utblommade, och då fanns ingen, eller bara lite nektar kvar.

Ett vanligt år tillverkar varje bisamhälle ungefär trettio kilo honung som topp, men detta året har det bara blivit fem kilo honung per samhälle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista