Karlskrona

Faraj Abu-Iseifan tvekar om att följa med konvojen

1:13 min

När socialdemokraten Faraj Abu-Iseifan från Karlskrona kommer hem till Sverige idag så kan det vara slutet på hans resa med Ship to Gaza.

Även om Ship to Gaza inte ger upp utan dom närmsta månaderna vill åka från ett annat land än Grekland, så är det inte säkert att Faraj Abu-Iseifan åker med.

– Nej, absolut inte. Det beror på hur situationen ser ut, säger han.

Faraj Abu-Iseifan kandiderar till SSU-ordförande och det kan bli så att han satsar mer på det.

– Ja, det beror helt på under vilka omständigheter det blir. Nu gick det inte som jag hade tänkt mig denna gång. Dock vill jag åka med och stödjer projeketet, säger han.

Kontroversiellt
Det är en kontroversiell resa som Ship to Gaza vill göra. Det har inte minst märkts genom att ett av deras fartyg saboterats och att grekiska myndigheter valt att stoppa fartygen från att lämna landet och åka mot Gaza.

Grekland samarbetar med Israel, menar Faraj Abu-Iseifan. Israels ambassad i Sverige har valt att inte uttala sig idag, men har tidigare sagt att Ship to Gaza syftar till konflikt och att det inte finns något humanitärt behov. Tvärtom menar Ship to Gaza som efter att ha tillbringat två veckor i Grekland utan att få lämna landet, nu har bestämt sig för att åka hem.

Ny väg
Tanken är att på hemmaplan försöka hitta ett annat land att utgå ifrån för att kunna genomföra resan till Gaza inom de närmaste månaderna. Ett land som vill släppa iväg fartygen. För man ger inte upp menar Faraj Abu-Iseifan.

– Fram tills blockaden är hävd, så kommer den här aktionen att pågå, säger han.

Daniel Kjellander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista