Allt fler högskoleutbildade utan jobb

Samtidigt som högkonjunkturen är på väg och som det börjar ljusna för inom it och telekom ökar arbetslösheten bland de högskoleutbildade i Blekinge. Det visar siffror som länsarbetsnämnden har tagit fram.

Idag är cirka 1 150 personer med mer än två års högskoleutbildning utan jobb i länet. Antalet forsksarutbildade som går utan jobb är sju.

Totalt finns det nästan 7 400 arbetslösa blekingar. Nu har drygt 21 procent av de arbetslösa någon form av högskoleutbildning och andelen med högskoleutbildade ökar med nästan en procent jämfört med samma period i fjol.

Det är främst de som har utbildning inom företagsekonomi, handel och adminsitration samt inom it och data som går utan jobb. Och det hänger till viss del samman med högskolan BTH:s inriktning, menar Niklas Andersson på länsarbetsnämnden i Blekinge.

- Många väljer utbildning efter vad högskolan på hemorten kan erbjuda, och är sedan inte lika benägna att flytta därifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".