Smygfilmaren: "Kameran föll på plats"

Den 58-årige hyresvärd i Karlskrona som smygfilmade en 18-årig kvinnlig hyresgäst i hennes badrum medger grovt hemfridsbrott men förnekar sexuellt ofredande.

Hans förklaring till hur videokameran hamnade i badrumsventilen hos kvinnan förefaller något krystad.

Mannen anhölls i onsdags på order av kammaråklagare Margaretha Lewenhagen i Karlskrona men släpptes samma dag efter förhör.

-Han erkänner de faktiska omständigheterna men hävdar att han inte gjort sig skyldig till sexuellt ofredande, säger Lewenhagen.

-Han säger att han ville hålla koll på vilka som rörde sig i lägenheten och att han omedelbart skulle stoppa bandet om kvinnan uppträdde naken framför kameran.

Det tror nu inte åklagaren på, lika lite som på förklaringen till hur kameran hamnade i badrumsventilen.

Femtioåttaåringen har i förhör berättat att han först monterade upp kameran med fokus på gården framför hyreshuset för att kunna se vilka som inte plockade upp hundbajs eller misskötte sig på annat sätt. Sedan föll kameran ned genom ventilschaktet och hamnade där den senare påträffades av den 18-åriga kvinnan.

Margaretha Lewenhagen: -Det är i alla fall hans historia.

Mannen har också vid ett tillfälle smygfilmat en av sina egna kvinnliga familjemedlemmar för att, som han säger, testa att utrustningen fungerade. -Även här kan det bli fråga om åtal för ofredande men det beror på den filmade familjemedlemmen, säger åklagaren.

Polisen har beslagtagit flera hundra videofilmer hos den misstänkte 58-åringen. Men det allra mesta ser ut att vara vanliga spelfilmer och annat material. Polisen ska för säkerhets skull snabbspola sig igenom filmerna.

Margaretha Lewenhagen tror att förundersökningen går relativt fort och siktar på åtal inom två-tre veckor.

Thomas Hamberg/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista