Männen dominerar i kommunala bolag

Det råder stark mansdominans i ledningarna för de kommunala bolagen i Blekinge. Det visar Sveriges Radio Blekinges genomgång av de bolag som ägs av kommunerna i länet.

Av bolagens 24 verkställande direktörer är ingen kvinna.

Kommunalrådet i Olofström Margaretha Olsson anser att frånvaron av kvinnor inte är bra, men hon tror att det beror på att de kommunala bolagen verkar inom områden som sett i historiskt perspektiv betraktas som manliga.

Kommunalrådet Christina Mattisson i Karlskrona menar att det borde finnas kvinnor på omkring hälften av de kommunala bolagens vd-stolar men hon är samtidigt nöjd med att man lyckats uppnå jämvikt mellan könen i Karlskronas politiska organ.

- Kvinnor och män har olika sätt att se på en hel del frågor och kvinnorna måste släppas in för att jämstäldhet ska kunna uppnås, säger Ylva Hallberg, jämställdhetsdirektör på Länsstyrelsen.

Hon manar samtliga kommunpolitiker i länet, både kvinnor och män, att ta ansvar för att kvinnor rekryteras när kommunala bolag ska utse vd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista