Besked om uppsägningar på Karlskronavarvet dröjer

Det dröjer ännu en månad innan förhandlingarna om uppsägning av verkstadspersonal på Karlskronavarvet blir klar.

Och först efter nyår kommer de första att tvingas lämna företaget.

Det var i januari som Kockums varslade 80 tjänstemän och 130 kollektivanställda på Karlskronavarvet. Strax före semestrarna blev förhandlingarna om tjänstemännen klara. Förhandlingarna om de kollektivanställda skulle tas upp efter semestrarna.

- Vi håller på att ta fram en bemanningsplan för hösten och efter årsskiftet, säger Kjell Göthe som är informationsdirektör på Kockums. När den är klar kommer parterna att sätta sig ner för att försöka träffa en överenskommelse.

Under hösten finns det mycket att göra på Karlskronavarvet. Dels handlar det om provturerna med nr två i Visbyserien, Helsingborg, dels ombyggnaden av ubåten Östergötland som försetts med en sterlingmotor. Dessutom har varvet mycket underhållsarbeten.

Men efter nyår faller beläggningen kraftigt, framför allt på underhållssidan.

Ett orosmoment för Karlskronavarvet är det kommande försvarsbeslutet. -Vi hoppas att det finns någon typ av beställning av teknikutveckling med i försvarsbeslutet - alltså utveckling av nästa generation ytstridsfartyg efter Visbyserien, säger Kjell Göthe.

Ytterligare ett orosmoment är framtiden för ubåtsprojektet Viking, sedan också Danmark hoppade. Varvet hoppas hitta någon annan nation som är beredd att gå in.

-Varslet på 130 man ligger fast, men vi kommer att erjuda samma saker som vid tjänstemannaförhandlingarna - bl a avtalspensioner och utbildning, säger Kjell Göthe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista