Rovfisket orsakar genetiska förändringar på torsk

Rovfisket i världshaven har gått så långt att viktiga fiskarter som torsk genomgått genetiska förändringar, som kraftigt hotar bestånden på sikt.

Detta har skett snabbt, på bara några decennier. Men att vända utvecklingen tar enligt fiskebiologisk expertis flera hundra år.

Utfiskningen har lett till att tre fjärdedelar av matfiskbestånden i världshaven är maximalt utnyttjade eller överfiskade. Inte ens ett totalt fiskestopp kanske räcker för att återställa bestånden.

Nu varnar ledande utvecklings- och fiskebiologer vid det pågående europeiska forskarmötet i Stockholm för att det inte bara är utfiskningen av haven i sig som hotar de känsliga bestånden av viktiga fiskarter.

Alltfler forskarstudier visar entydigt att det nuvarande kommersiella rovfisket på enbart stora vuxna fiskar, som torsk, leder till att arten förändras genetiskt.

När bara de största fiskarna som mognar sent fastnar i de stora fiskeflottornas nät, försvinner de från fiskbestånden innan de hinner fortplanta sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".