1 av 2
Många barn skäms för att familjen har det tufft ekonomiskt och säger hellre att de inte vill gå i musikskola. Barnet på bilden har inget att göra med artikeln. Foto: Ingvar Karmhed/SVD/Scanpix.
2 av 2
Claes Andersson på Kulturpedagogiskt Centrum i Ronneby säger att alla barn inte har samma tillgång till musikskolan. Foto: Liselotte Olsson/ SR
Ronneby

Fattiga barn hamnar utanför musikskolan

1:41 min

Att gå i musikskola är populärt i Blekinge. Men det finns barn som inte ens ställer sig i kö eftersom de vet att familjen inte har råd.

– Jag tror att de döljer det intresset, jag tror inte att de för fram att de gärna skulle vilja för de vet att de inte får. De vet att föräldrarna inte har råd att betala och då låter de hellre bli att önska det.

Håkan Strand, ordförande i Majblommans lokalförening i Ronneby, säger att det knappt kommer in några ansökningar från familjer som behöver ekonomiskt stöd för att sina barn ska kunna gå i musikskola. Men det innebär inte att behovet inte finns. Mörkertalet är stort eftersom många barn gör allt för att dölja att familjen är fattig och hellre säger att de inte vill.

"Alla barn har inte samma tillgång"
På Kulturpedagogiskt Centrum i Ronneby säger Claes Andersson, pedagogiskt ansvarig, att man är medveten om problemet.

– Här ser det ut som det gör på de flesta andra ställena i landet. Det är en underrepresentation av barn som inte har föräldrar som pushar, hjälper och stöttar dem både ekonomiskt och moraliskt. På det sättet har inte alla barn samma tillgång till den verksamheten som vi bedriver.

"Föräldrar från medelklassen är mer angelägna"
Ändå har Ronneby kommun en av de billigaste avgifterna i länet för att gå i musikskola, det kostar 300 kronor per termin. På Kulturskolan i Karlskrona är det dubbelt så dyrt och där ser man tydliga tendenser på att barn från alla sociala grupper inte är lika representerade.

Förutom avgift kostar också transport, att hyra instrument och köpa böcker. Men Claes Andersson menar att föräldrar inte alltid prioriterar musikskola trots att de kanske skulle ha råd, då är det viktigt att det finns andra vuxna som stöttar och fångar upp intresset hos barnet.

– Man vet att föräldrar från medelklassen är mer angelägna om att sina barn ska komma i en musikskoleverksamhet.

Liselotte Olsson
liselotte.olsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista