Mikael Lindström har letat hus i snart fyra år. Foto: Milan Djelevic/Sveriges Radio.
Blekinge

Rekordmånga osålda hus pressar priset

Räntor och tuffare låneregler sänker huspriserna
1:44 min

Räntehöjningar och tuffare låneregler slår nu mot fastighetsmarknaden i Blekinge.

Rekordmånga hus är till salu och priserna är på väg neråt.

– Jag tror det rör sig om att folk har svårare att få lån och att man måste lägga in en egen insats för att få låna till hus, säger Linda Enarson som är mäklare på Länsförsäkringar i Blekinge.

Många hus till salu
Rekordmånga hus är till salu i både Blekinge och i landet i övrigt. När det gäller fritidshusmarknaden har antalet hus till salu ökat med över 100 procent sedan 2009 i hela landet. I Blekinge finns just nu 216 osålda fritidshus.

Märklarna märker att en förändring skett den senaste tiden. Färre spekulanter kommer på visningarna. Men också tiden som det tar att sälja ett hus har förändrats.

– När jag pratar med kollegor och konkurrenter, så är bilden densamma. Det tar längre tid att sälja ett objekt och det medverkar också till att marknaden fylls på med hus som är till salu, säger Linda Enarsson.

Höga räntor
Orsaken till prisfallet är alltså sannolikt höjda räntor och tuffare utlåningsregler. Linda Enarsson säger att en del hussäljare verkar ha tagits på sängen av att prisbilden nu ändras.

– När man kommer ut till en del som ska sälja sitt hus så märker man det, folk tror att det fortfarande går at få ut samma pris som grannen kanske fick för något år sedan. Men så är det tyvärr inte.

Vissa priser intakta
Ronnebybon Mikael Lindström har letat hus i snart fyra år och har bra koll på utbud och priser. Att det skett ett prisfall är han medveten om, men det gäller inte alla objekt som är ute till försäljning just nu.

– Det är ju som vanligt beroende på läget. För havsnära hus är nog priserna intakta, de husen faller inte i pris, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".