Karlskrona

Det blir dyrt att parkera i centrala Karlskrona

1:46 min

Trossöborna får betala nära 2000 kronor per år för att ha bilen parkerad i stan och för de som arbetspendlar kommer det att kosta ännu mer, 3000 kronor. Det blir följden av kommunens nya parkeringsstrategi.

Det är från nästa sommar som avgifterna införs om kommunledningens förslag till parkeringsstrategi går igenom.

– Det här blir ett lyft för hela stan, säger Anders Jaryd, chef för tekniska förvaltningen.

Enkelt uttryckt försvinner möjligheterna att parkera gratis inne i stan. Trossö delas upp i tre zoner där den mest centrala är dyrast och kostar 10 kronor i timmen på dagtid. Den billigaste timkostnaden är 5 kronor.

Till sommaren 2012 införs de nya avgifterna om förslaget får tummen upp av politiken.

Boende på Trossö kan köpa månadskort för 150 kronor i månaden. De som bor utanför stan men jobbar i stan får betala 250 kronor i månaden.

Kommunen måste köpa in 50 nya p-automater för fem miljoner kronor. De pengar som sedan hamnar i p-automaterna ska reparera eftersatta gator och parker. Men även till städning och utveckling av stadsmiljön.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sverigesradio.se
Henrik Olsson
henrik.olsson@sverigesradio.se

Fråga

Så mycket kostar parkeringen

Röd zon: 10 kronor i timmen
Blå zon: 8 kronor i timmen
Grön zon: 5 kronor i timmen

Se zoner på kartan.
Källa: Karlskrona kommun

Förslaget i korthet

 • Avgiftstid vardagar klockan 09.00 - 16.00.
 • All parkering är gratis i alla zoner efter klockan 16.00 på vardagar 
 • De mest centrala parkeringsplatserna (röd zon) avgiftsbeläggs lördagar mellan klockan 10.00 och 14.00, övrig parkering är fortsatt avgiftsfri på lördagar
 • De kostnadsfria korttidsparkeringsplatserna har inventerats och i flera fall fått en bättre placering. Antalet korttidsplatser minskar något i antal och föreslås få en enhetlig parkeringstid på 10 minuter
 • De som bor på Trossö kan köpa ett boendeparkeringskort för 150 kronor per månad. Kortet tillåter parkering upp till sju dygn i sträck (gäller ej i röd zon)
 • De som pendlar in och arbetar på Trossö kan köpa månadskort som kostar 250 kronor per månad. Kortet ger rätt att parkera hela dagar (gäller ej i röd zon)
 • Vägvisningen till de centrala parkeringsplatserna förbättras
 • Fasta städdagar med tidsbegränsat parkeringsförbud införs
  Grön och blå zon; varje gata 3 timmar en dag i veckan
  Röd zon; parkeringsförbud 03.00 – 07.30 varje dag
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.