Blekinge

Vill ha nationella tag mot olagliga transporter

1:35 min

Polisen klarar inte av den olagliga yrkestrafiken i Blekinge. Det menar Magnus Gunnarsson, regionchef på åkeriföreningen Syd. Åkeriföreningen vill nu att alla regionala trafikpoliser skall slås ihop till en nationell rörelse.

– Polisen är ute så ofta de kan och hinner. Men när man inte kan jobba gränsöverskridande, på ett sådant sätt som man skulle behöva tillsammans med andra län, för att komma åt dem som inte utför transporter så som man skall göra, då blir det bekymmer, säger Magnus Gunnarsson.

Polisen och åkeriföreningen i länet ser att man har problem med svart yrkestrafik. Det kan exempelvis vara svenska företag eller privatpersoner som kör utan trafiktillstånd eller utan registrerade företag.

Kör utan tillstånd
Det som polisen ser mest av är den olagliga cabotagen, det vill säga utländska åkerier som kör i Sverige utan tillstånd.

Konsekvenserna av den olagliga yrkestrafiken är att de seriösa åkerierna konkurreras ut och det tycker Magnus Gunnarsson är allvarligt.

Åkeriföreningen i Syd vill att hela landets trafikpoliser skall slås ihop till en rörelse för att bättre få bukt med den olagliga yrkestrafiken.

– En nationell resurs som kan jobba över länsgränserna vore definitivt bra för att underlätta polisen arbete.

Håller med
Ulf Fridvall, chef för trafikenheten välkomnar åkeriföreningens förslag om en nationell polisverksamhet.

– Det hade väl varit jättebra om vi hade haft det, framförallt tycker jag att det viktigaste om vi jobbade likadant i alla polismyndigheterna.

Camilla Kanz
camilla.canz@sverigesradio.se