Blekinge

Blekingesjukhuset minskar personalen

Med start idag minskas personalstyrkan på Blekingesjukhusets olika avdelningar. Det är en av åtgärderna i det stora sparpaketet som ska rädda landstingets ekonomi.

– Jag hoppas att de åtgärder som nu vidtas ska räcka, säger landstingsrådet Kalle Sandström (S).

Idag är första dagen för den nya organisationen. Enligt personalchefen Kerstin Martinsson rör det sig om en ordnad reträtt. Sjukhusets frontlinje töms inte panikartat på folk utan pö om pö kommer  sjukhusavdelningarna att minska i personalstyrka.

Bemanningspool
Av central betydelse i sparpaketet är den nya bemanningspoolen som består av 52 sjuksköterskor, undersköterskor och skötare. Den sjösätts med start idag.

Personalen som ingår i poolen ska finnas tillgänglig för att sättas in vid korttidsfrånvaro på sjukhusets olika avdelningar. Det blir de som får täcka upp för att patientsäkerheten inte ska riskeras i en situation när perosnalstyrkan minskas.

Scenariot på avdelning 57, där personalen hade så mycket att göra att de inte hann ta sina raster, något som nu utreds av åklagare som ett brott mot arbetstidslagen - det ska inte upprepas någon annanstans, enligt Kalle Sandström.

Kalldusch
Beskedet i förra veckan om att landstingets skatteintäkter nästa år blir 40 miljoner lägre än vad ledningen förväntat sig, kom som en kalldusch.

– Men detta ska inte leda till att bemanningen tunnas ut ytterligare, säger Kalle Sandström.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se