Icke-kristen musik portad från kyrkan

Kyrkan i Rödeby stänger porten för icke-kristen kultur och musik. Det fick PRO erfara när man ville arrangera en musikkonsert i Kyrkan.

-Rödeby kyrkoråd verkar inte förstå att vi lever i år 2004 säger en besviken Lars Hallberg, kulturansvarig i PRO Rödeby.

Det har varit mycket turbulens kring den kyrkliga verksamheten i Rödeby den senaste tiden och Lars Hallberg var därför inte helt förvånad över kyrkorådets nej, som han anser är otidsenligt och konservativt.

PRO i Rödeby har länge haft ett populärt kulturcafé, men då inte lokalerna räckte till ville man göra ett litet störe arrangemang. Och eftersom många andra kyrkor i blekinge har både konserter och andra kulturella inslag tog PRO det som ganska naturligt att även Rödeby kyrka skulle vilja öppna kyrkan för musik och kultur.

Beslutet att säga nej till PRO:s konsert togs av ett enhälligt kyrkoråd där Evy Andreasson är ordförande. Och anledningen till att man sa nej är att man i Rödeby inte vill ta ut en entréavgift till kyrkan, och att icke-kristen, så kallad profan musik inte hör hemma i kyrkan, menar Evy Andreasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".