Knut Knutson, Anne Lundberg och Joakim Bengtsson i tv-studion i Sölvesborg. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Sölvesborg

Antikexperter har intagit Slottslängorna

1:35 min

Under fredagen spelas det populära tv-programmet Antikrundan in i Sölvesborg. Det är den första av totalt sex städer som tv-teamet besöker i år.

Antikrundan spelas mestadels in i mindre städer och det finns en anledning till det, säger programledaren Anne Lundberg.

– Därför att när vi kommer till Stockholm eller Göteborg försvinner vi i mängden. Det kommer inte så mycket folk. Det kommer alltså mer folk till oss i lilla Sävsjö, än när vi spelar in i Stockholm, säger Anne Lundberg.

Många besökare väntas
Mellan 1 000 och 2 000 besökare räknar man med vid dagens inspelning. En av dem är Tord Stenson från Sölvesborg som var på plats redan tidigt i morse för att ställa sig i kö. Han ville bland annat få en tavla värderad och blir inte besviken om värdet visar sig vara lågt

– Nej, det är ju uppskattning för mig att ha det ändå, så det blir jag absolut inte, säger Tord Stenson.

En stor historia i släkten
Det fanns fler som hade med sig tavlor. Kattis Aronzon från Trondheim som har sina rötter i Blekinge hade med sig två stycken som hon ville veta mer om.

– Det heter att den ena är orginalskisser, så det undrar jag om det är. Eller om det bara är någonting som blivit en stor historia i släkten, säger Kattis Aronzon.

Sölvesborgs fajansfabrik
Antikexperten Knut Knutson hoppas på att få se föremål från Sölvesborgs fajansfabrik.

– Att en så här liten stad producerar så högklassiska 1700-tals fajansföremål, det är fantastiskt, säger Knut Knutson.

Ljusstakar på önskelistan
Även Blekingeljusstakar och Blekingeljuskronor i mässing står på Knut Knutsons önskelista.

– De ser väldigt speciella ut och det är ju självklart att man skulle vilja berätta för svenska folket att så här ser en typisk Blekingestake i mässing ut, säger Knut Knutson.

Frank Luthardt
frank.luthardt@sverigesradio.se
Annelie Lundin
annelie.lundin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista