"Friskolan borde bevisat att den är bättre än kommunens tillsyn visar"

Det är inte säkert att Karlshamns gymnasiepolitiker hade sågat det privata John Bauergymnasiets ansökan om att få starta nya utbildningsprogram om friskolan varit beredd att lägga fram bevis för att den fungerar bättre än vad kommunens tillsyn visar. Det säger folkpartisten Rolf Tholén som är gymnasienämndens ordförande i Karlshamn.

I går meddelade John Bauergymnasiet att man drar tillbaka sin ansökan om att få starta två nya gymnasieprogram, eftersom man känner sig felaktigt behandlad av Karlshamns kommun.

- I stället för att ge oss politiker underlag för en mer mångsidig bedömning drog friskolan tillbaks sin ansökan, vilket är synd, säger Rolf Tholén.

Karlshamn kommuns tjänsteman Roger Klerestam har gjort en tillsyn av det privat drivna John Bauergymnasiet och av hans skrivelse framgår att skolan har dålig undervisningskvalité. Enligt Rolf Tholén är det orsaken till att kommunen i sin remiss till skolverket säger nej till två nya utbildningsprogram på John Bauergymnasiet.

Men för att få en mer fullständig bild än den som kommunens egen skrivelse kan ge säger Rolf Tholén att han bjudit in friskolans representanter för att höra deras åsikt om kommunens rapport. Men enligt Rolf Tholén har friskolan avböjt.

- I stället för att ta upp kampen för de nya gymnasieprogrammen drog sig John Bauergymnasiet ur tidigare än man behövt och drog tillbaks ansökan.

Samtidigt som Rolf Tholén tycker att det är synd att friskolan dragit   tillbaks sin ansökan utan att låta skolverket prova den är han kritisk till själva systemet. Han gillar egentligen inte att han själv och  karlshamns gymnasienämnd har tillsynsansvar för John Bauergymnasiet. Det betyder att kommunen  - som konkurrerar med friskolan om elever och pengar - också ska bedöma hur väl konkurrenten fungerar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".