Facket rasar mot nedläggningen

Ledningens beslut att lägga ner ABB i Olofström upprör de båda fackförbunden Metall och SIF. Nedläggningen innebär att samtliga 167 anställda varslas om uppsägning.
Personalen fick information om nedläggningen under torsdagsförmiddagen. Nedläggningen beror på bristande lönsamhet och verksamheten ska flyttas till Frankrike. ABB i Olofström tillverkar robotar till bilindustrin. För att försöka rädda kvar arbetstillfällen i Olofström har det socialdemokratiska kommunalrådet, Margareta Olsson, varit i kontakt med Arne Peter, före detta VD på ABB i Olofström. Han har numera företag i Sydafrika och är beredd att göra en affärsplan för företagen i Olofström. Margareta Olsson har också tagit kontakt med näringsminister Björn Rosengren och tillträdande landshövding Ingegerd Wernersson som varit på plats i Olofström under torsdagen. Hon förutsätter att ABB hjälper till att skapa nya arbetstillfällen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".