Socialbidragen ökar - men skillnaderna i kommunerna är stora

Allt fler blekingar lever på socialbidrag. Utbetalningen av socialbidrag har ökat med sex procent under första halvåret i år jämfört med samma period förra året, visar siffror från Socialstyrelsen.

I Karlshamn har socialbidragen ökat allra mest, med 17 procent.

I hela länet har över 40 miljoner kronor betalats ut i socialbidrag under första halvåret i år, och det är alltså en ökning med sex procent om man jämför med samma period förra året.

I Karlskrona ökade socialbidragen med åtta procent, i Olofström med sex procent och i Ronneby med två procent.

Sölvesborg däremot är den enda kommunen i länet som har betalat ut mindre pengar, och det handlar om en minskning med 16 procent.

Chefen för individ- och familjeomsorgen i Sölvesborg, Katrin Lilja, berättar att ett treårigt projekt för att få människor sysselsatta och därmed få ner socialbidragskostnaderna nyligen har avslutats.

Bland annat har en ny extra rådgivare och en ny socialsekreterare anställts.

Och man har då hjälpt de som är beroende av socialbidrag att snabbt hitta ett jobb, genom att ha ett nära samarbete med arbetsgivare i kommunen.

Sett till hela landet ökade utbetalningen av socialbidrag med 7 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista