Kommunen kritiseras för meningslös rättsprocess

Olofströms kommunala bostadsbolag Olofströmshus har bokstavligt talat slängt pengarna i sjön när de försökt stämma Olofströmshus förre vd och två av det kommunala bostadsbolagets före detta styrelseledamöter.

Det anser juridisk expertis som Sveriges Radio Blekinge pratat med, efter den senaste vändan i det omdiskuterade bråket om fallskärmsavtalet för Hugo Ballovarre, Olofströmshus förre vd.

Enligt Sven Martinger som är universitetslektor i juridik och rådman i Göteborg  var kommunens försök att stämma Hugo Ballovarre, Penti Suua och Siv Baron helt utsiktslöst.

- Dels finns det en skiljedom som gäller, och dels så skriver domstolen att det var för sent att lämna in en stämningsansökan när kommunen gjorde det. Och jag är mycket förvånad om kommunen och deras juridiska ombud inte kände till det här, säger Sven Martinger.

Olofströmshus kostnader för stämningen har uppgått till omkring 250 000 kronor, pengar som kommunen tycks ha kastat ut på en stämningsansökan helt i onödan.   

Och som svar på detta säger Olofströmshus styrelseordförande socialdemokraten Kaj Joelsson att Olofströmshus inte kan göra några uttalanden gällande om man gjort rätt eller fel innan man pratat med sin avdvokat.

Kaj Joelsson säger att det kommunala bostadsbolaget inte har bestämt sig för om man ska överklaga tingsrättens beslut att avvisa stämningsansökan.

Olofströmshus har fram till 22 september på sig att att överklaga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".