Fler pappalediga efter satsning från företaget

Pappaledighet blir allt vanligare i den mansdominerade världen på Mörrums bruk. Och det är resultatet av ett medvetet arbete inom skogskoncernen Södra.

Företaget uppmuntrar sina anställda att ta ut föräldraledighet genom att bland annat erbjuda ekonomiskt stöd.

Och att underlätta för småbarnsfamiljer är en oerhört viktig fråga menar Anders Eliasson, ansvarig för labb och processteknik, som själv varit pappaledig.

För tre år sedan införde Södra en löneförmån för att underlätta för sina anställda att vara föräldraledighet. Idag får du 80% av din inkomst upp till 24 500 kronor i föräldraersättning. Men Mörrums bruk betalar ut 80% av lönen även över maxbeloppet.

Men det är inte bara den ekonomiska biten som är viktig när det gäller föräldraledighet, menar Anders Eliasson.

- Det handlar lika mycket om vilka förutsättningar som ges för att kunna vara borta från sitt jobb.

På bruket i Mörrum pratar man inte om mamma- eller pappaledighet, man pratar om småbarnsföräldrar och hur deras situation ska förbättras. Och ur ett kvinligt perspektiv innebär det här att graviditet inte ska betyda sämre utvecklining varken löne- eller karriärsmässigt.

Brukets nya miljötekniska chef är ett exempel från verkligheten, hon är just nu mammaledig och blev utnämnd till chef under sin graviditet.

- Det är något som stärker kvinnorna på bruket, säger Maria Magnesjö som är personalchef.

Och att pappaledighet blir allt vanligare märker Maria Magnesjö vid anställningsintervjuer där unga män ofta frågar om hur företaget resonerar om pappaledighet.

Dessutom menar Anders Eliasson, är det en förutsättning för Södra att erbjuda bra möjligheter för föräldraledighet om man ska kunna locka till sig bra arbetskraft i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".