Blekinge

21-åring anhållen efter attack mot tågvärd

En 21-årig man greps igår kväll och är nu anhållen, misstänkt för attacken på tågvärden på Öresundståget natten till igår.

Efter attacken anser tågvärdarnas fackförbund SEKO inte att arbetsgivaren lever upp till kravet på höjd säkerhet på tågen och tågvärdarna har nu tillfälligt slutat att kontrollera biljetterna efter beslut av huvudskyddsombudet.

Arbetsmiljöverket prövar i eftermiddag beslutet.

Det var natten till igår som en resenär försökte kasta av en tågvärd från ett rullande tåg mellan Kristianstad och Bromölla. Facket införde igårkväll ett så kallat skyddsstopp, som innebär att inga biljetter  kontrolleras.

Tågvärd hotad
Det var när tågvärden skulle kontrollera biljetterna hos ett par, som saknade biljetter, som mannen ilsknade till och tog strypgrepp på tågvärden. Han försökte dra upp dörren för att kasta ut värden från tåget som rullade i runt 70 kilometer i timmen.

Enligt DSB First, som kör tågen, fanns ytterligare en tågvärd ombord på tåget. Båda togs ur tjänst, liksom lokföraren. Den tågvärd som överfallits fick föras till sjukhus. Hon uppges må efter omständigheterna väl.

Det hela polisanmäldes.

Skyddsstopp
Facket valde på torsdagskvällen att meddela DSB First som kör tågen om skyddsstopp och kallade incidenten för droppen som fick bägaren att rinna över. Det innebär att inga biljetter kommer att kontrolleras.

"Vi ser mycket allvarligt på att våra anställda utsätts för våld på arbetsplatsen och den aktuella händelsen är polisanmäld. Tågvärden har tagits ur tjänst och får nu stöd av företaget" skriver Lars Nordahl, direktör för Öresundstågtrafiken i ett pressmeddelande.

En 21-årig man greps igårkväll och är nu anhållen, misstänkt för att attacken på tågvärden.

Arbetsmiljöverket prövar i eftermiddag beslutet att låta tågvärdarna på Öresundstågen sluta kontrollera biljetterna.