Ett år efter valet

Hårdare klimat på arbetsplatserna

Klimatet har hårdnat på arbetsplatserna efter att SD kom in i riksdagen förra året. Det berättar både personer med utländsk bakgrund och de Sverigedemokratiska väljare vi har pratat med.

– Man stöttar oss och vi har flera som säger att de röstar på oss men som inte vill framträda med bild och namn för att de är rädda för att bli av med jobbet, säger Matthias Rausbo som är ordförande för Sverigedemokraterna i Klippan.

Matthias Rausbo är en av de som har fått känna på den hårdnade stämningen på svensk arbetsmarknad de senaste åren. Inför valet 2006 fick han brev från Svenska Transportarbetareförbundet. Han var bland de första som uteslöts på grund av sitt engagemang i Sverigedemokraterna. Sedan dess har han fått sällskap av ett tiotal kollegor i branschen, framförallt i södra Sverige. 

– Naturligtvis så får man en chock. Man har betalat till Transport och trott att man ska få tycka vad man vill. Jag blev besviken, mycket besviken.

Fackförbundens inställning debatterades flitigt förra året, facken valde olika sätt att hantera medlemmar och förtroendevalda som var aktiva i Sverigedemokraterna. Transport var ett av de fackförbund som tog tydligast avstånd.

– Sverigedemokraterna har sin själva bas och själva förutsättning för deras existens handlar om främlingsfientlighet och särbehandling av människor, säger Martin Viredius som är tredje vice ordförande i Transport som är ett av de förbund som har uteslutit flest medlemmar.

– När det gäller de andra förbunden så närmar de sig allt mer våra synpunkter, säger Martin Viredius.

– Det känns konstigt, det känns mycket konstigt, säger Matthias Rausbo som själv blev utesluten.

Men det här vi pratar om att uteslutas och inte känna sig välkommen - kan du se att för en del människor i Sverige så är din politik just det för dem?

– Ja... Ja, jag vet inte vad man ska... alltså... ja...

Svjetlana Pastuhovic
svjetlana.pastuhovic@sverigesradio.se
040-666 55 25

Ett år efter valet

Jimmie Åkesson (SD) är en av Sveriges bäst betalda politiker Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Hur pratar vi om mångkultur i södra Sverige ett år efter att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen?

Läs mer på#link=278179#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.