Skolan

Skolvalet i glömska på skolorna

1:51 min

Många inom skolans värld var chockade och förvånade efter förra årets val. Sverigedemokraterna gick starkt framåt och på mer än var femte skola i södra Sverige blev de största parti.

– Folk skryter med att de röstar på SD för att de tycker att det är roligt, säger Viktor Mathiasson som går omvårdnadsprogrammet på Jacobsskolan i Hässleholm.

Reaktionerna var starka och skolorna skulle ta valresultatet på största allvar, sa de efter skolvalet. Nu skulle man jobba mer aktivt med värdegrundsfrågor. Men ett år efter valet har de flesta glömt bort diskussionerna.

Nästan varannan av Viktor Mathiassons klasskompisar som röstade i förra skolvalet, la sin röst på Sverigedemokraterna.

– De vill försöka göra något statement. De är trötta på svenska staten helt enkelt, tror Viktor Mathiasson.

För ett år sedan var debatten igång om varför Sverigedemokraterna hade fått så starkt stöd bland landets gymnasieelever. Löftena var många om hur man skulle tackla frågan om partiets framgångar. En rundringning bland en del av skolorna visar att diskussionerna mer eller mindre har dött ut.

En del hade personalkonferenser efter valet, andra hade gruppdiskussioner med eleverna för att diskutera resultatet. Och här på Jacobsskolan valde man att inte ändra på något alls. Man ser det inte som ett problem att 46 procent av eleverna röstade på Sverigedemokraterna.

– Nej, det gör vi inte utan det är som eleverna tycker i den stunden som de skriver sitt val, säger rektorn Uno Nilsson.

– Man får diskutera allting, det är ingenting som tystas ner med att "det här ska vi inte prata om". För det som är förbjudet är det som är väldigt spännande och intressant i den här åldern som våra elever är i, säger Agneta Aspegren, också hon rektor på skolan.

Hur hanterar ni den här öppna diskussionen gentemot de invandrarelever ni har? Har de känt sig kränkta?

– Jag har inte upplevt att de känner sig kränkta, men en del kan känna sig lite som problemet. Men det är ju aldrig riktat till den enskilde utan man har rätt att ta upp det i klassrummet och diskutera det, säger Agneta Aspegren.

Men finns det en risk att dessa personer kan känna sig utsatta i en sådan diskussion?

– Det skulle kunna finnas. Helt klart, säger Uno Nilsson.

Så många röstade på SD i skolvalet:

Ett år efter valet

Jimmie Åkesson (SD) är en av Sveriges bäst betalda politiker Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Hur pratar vi om mångkultur i södra Sverige ett år efter att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen?

Läs mer på#link=278179#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.