Blekinge

Här ser du expolitikernas fallskärmar

1:47 min

Före detta toppolitiker i Blekinge har plockat ut drygt två miljoner kronor i pensioner.  En möjlighet som vanliga arbetare saknar. 
– Vem utsätter sig för att bli politiker utan skyddsnät, säger Kent Lewén (FP).

Medan politikern kan få tiotusentals kronor i månaden under många år, utan att behöva söka ett nytt jobb, så tvingas Kim Svensson, arbetslös snickare från Karlskrona som vi träffade på arbetsförmedlingen, att söka arbete.

– Jag tycker det är för jävligt. Politiker borde inte kunna få någon ersättning från kommunen när de lämnat sina jobb. Kan de inte ordna ett nytt jobb borde de få gå till Arbetsförmedlingen som alla andra, säger han.

Lämnat uppdrag
P4 Blekinges genomgång visar att sju före detta kommunpolitiker som lämnat sina toppuppdrag tar ut eller har tagit ut en fallskärm i form av visstidspension under de senaste tre åren.

En av de som har tagit ut mest är före detta kommunalrådet i Karlskrona, Gertie Olsson (S). Sedan 2009 har hon kvitterat ut drygt 700 000 kronor. Därmed har hon sluppit att ställa sig i kön på Arbetsförmedlingen.

– Det är inte jag som har bestämt reglerna, men det behövs någon form av skyddsnät eftersom det kan vara svårt att få jobb när man haft ett politiskt heltidsuppdrag, säger hon.

Hur många jobb har du sökt sedan du hoppade av som kommunalråd?

– Jag har inte sökt något jobb. 

Hur tänker du om att du har sluppit stå i kön till Arbetsförmedlingen? 

– Jo, det klart att det kan upplevas orättvist. Det förstår jag mycket väl, säger Gertie Olsson.

Går emot arbetslinjen
Allra känsligast kanske det här är för borgerliga politiker. För fallskärmen som förtroendevalda kan få efter att ha arbetat heltid med något politiskt uppdrag går stick i stäv med den borgerliga regeringens mål att alla ska vara i arbete. Före detta folkpartisktiska kommunalrådet i Karlskrona Kent Lewén har hittils i år tagit ut drygt 150 000 kronor i ersättning. Men Kent Lewén tycker liksom Gertie Olsson att han och andra före detta heltidspolitiker bör ha rätt till en fallskärm.

– Du jobbar upp till 60 timmar i veckan med ett politiskt uppdrag som kan ta slut när som helst. Vem utsätter sig för det om det inte finns något skyddsnät, säger Kent Lewén.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Fråga

Jens Åberg i topp

Jens Åberg (S) är med sina 846 000 kronor på tre år den kommunpolitiker i länet som har tagit ut mest ersättning. Britt-Marie Lindberg (S), även hon från Sölvesborg, har kvitterat ut 272 000 kronor.

Björn Fries (S) har tagit ut ersättning sedan i oktober förra året. Hittills drygt 193 000 kronor. JanAnders Palmquist (S) som avgick som kommunalråd i Ronneby efter valförusten ifjol har fram till halvårsskiftet kvitterat ut drygt 13 000 kronor.

Günter Dessin (V) från Karlskrona har tagit ut 7500 kronor varje månad sedan januari 2009, totalt drygt 225 000 kronor. 

Källa: Vi har låtit Blekinges kommuner ta fram siffror som visar vilken visstidspension de före detta toppolitikerna har tagit ut mellan 2009 och det första halvåret 2011. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.