sölvesborg

Morddömd vill ha resning i HD

0:35 min

Den 37-årige man från Småland som dömts till 17 års fängelse för att ha mördat en 17-årig flicka från Blekinge har nu överklagat sin dom till Högsta domstolen.

Mannen står fast vid att han inte dödat flickan med uppsåt och vill att Högsta domstolen prövar hans fall.

– Jag har en huvudman som inte accepterar hovrättens sätt att resonera och menar att det är en olyckshändelse och inte ett mord han har gjort sig skyldig till, säger Leif Silbersky som är 37-åringens advokat.

Skärpt straff
I tingsrätten dömdes den 37-årige mannen från Norrhult i Småland till 16 års fängelse för mord och för brott mot griftefriden eftersom han dumpade den mördade flickans kropp i skogen.

Hovrätten skärpte sedan straffet till 17 års fängelse och dömde även 37-åringen för våldtäkt mot barn i ett annat fall. 37-åringen har hela tiden erkänt att han dödat flickan från Blekinge, men säger att det var en sexlek som gick snett.

Och trots att han dömts för mord i både tingsrätten och hovrätten driver han nu sitt fall vidare till Högsta domstolen.

– Han har en annan uppfattning. Varken du eller jag var på plats och då får jag acceptera att han vill att man ska bottenköra det här rent juridiskt och även låta Högsta domstolen titta på det.

Prövningstillstånd
Inom någon vecka kommer Högsta domstolen att ge besked om 37-åringen får prövningstillstånd eller inte, och Leif Silbersky vill inte spekulera kring möjligheterna att Högsta domstolen väljer att ta upp fallet.

– Jag behöver inte tro någonting, vi får se på resultatet.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se