Ett år efter valet

"Dröjer innan SD får makt"

Sverigedemokraterna kommer inte att få någon makt i riksdagen på många år. Det tror Niklas Orrenius som är politisk reporter på Sydsvenskan.

– Det finns ett starkt hat och en avsky mot Sverigedemokraterna inom nästan alla de etablerade partierna, säger han.

Sverigedemokraterna har inte fått något inflytande när det gäller någon av deras profilfrågor under det första året i riksdagen.

"SD har mjuknat"
Det menar Andreas Johansson Heinö som är statsvetare på Göteborgs universitet som inte heller tycker att andra partier ändrat sina åsikter mot Sverigedemokraternas håll.

– Däremot har Sverigedemokraterna mjuknat i sina åsikter jämfört med tidigare, säger han.

Reinfeldts motstånd mot SD
Förutom i Belgien har partier som liknar Sverigedemokraterna efter en eller två mandatperioder fått inflytande och släppts in i diskussionen, menar Andreas Johansson Heinö.

– I andra länder är det borgliga partier som talat hårdare mot invandring och mot muslimer men i Sverige börjar Fredrik Reinfeldts ögon lysa och han tycker verkligen illa om Sverigedemokraterna. Det är en skillnad, säger Niklas Orrenius, politisk reporter på Sydsvenskan.

Vi har även gett Sverigedemokraterna själva möjlighet att medverka i den här reportageserien, och gjort en intervju med partiledaren Jimmie Åkesson. Intervjun gick på grund av ett tekniskt fel inte att använda. Därefter har Jimmie Åkesson nekat att medverka.