Blekinge

Kritik mot uppskjuten vaccinering

Bodil Ehn som är överläkare på mödrahälsovården i Blekinge anser att det är olyckligt att vaccineringen mot livmoderhalscancer för flickor i sjätteklass blir uppskjuten ännu en gång.

 – Jag är liksom många andra mycket besviken. Vi hade räknat med att avtalet skulle vara klart nu i höst. Processen mellan läkemedelsbolagen drabbar de flickor som skulle ha vaccinerats det här läsåret, säger Bodil Ehn som är överläkare på mödrahälsovården i Blekinge.

Upphandling fick tas om
Förseningen beror på att två läkemedelsbolag konkurrerar om vem som ska leverera sitt vaccin till Sveriges landsting. För ett och ett halvt år sedan vann bolaget Glaxo Smith Klein budgivningen, men beslutet överklagades av konkurrenten Sanofi Pasteur.

Upphandlingen fick göras om och då vann Sanofi Pasteur. Det är det beslutet som Glaxo Smith Klein nu har överklagat till förvaltningsrätten.

Oviss start
Hur lång tid det nu kommer att ta innan ett slutligt beslut kan fattas är det ingen som vet. Men när det väl kommer, kan vaccinationerna sätta igång snabbt säger Bodil Ehn.
– För man har ju organisationen för att ge vaccin i skolhälsovården.

Kristina Klintin
kristina.klintin@sr.se