Blekinge

Regiondirektören: "Den gröna klänningen har inte använts privat"

Region Blekinges högst uppsatta tjänsteman, regiondirektören Anna-Lena Cederström har köpt kläder, tobak, resväskor och betalat startavgift på Göteborgsvarvet för skattebetalarnas pengar.

Blekinge Läns Tidning har gjort en granskning som visar att regiondirektören har gjort flera privata köp med Region Blekinges kontokort. Bland annat en grön klänning som hon efter granskningen har valt att betala själv.

Hur tänkte du när du köpte en klänning för skattebetalarnas pengar?

– Här handlar det om en koppling till vår regiondag, en av våra viktigaste dagar. Den går i grönt, Region Blekinges färg. Vi bedömde det som en del i det värdskapet, säger regiondirektören Anna-Lena Cederström.

Vad hände med klänningen sen?

– Den har inte använts privat. Det är hemskt tråkigt att den här diskussionen har uppkommit. Jag har reglerat det nu. Jag har betalat den privat, säger hon.

Regionrådet Mats Johansson har godkänt och attesterat köpen som gjorts och han menar att det är den mänskliga faktorn som gjort att Anna-Lena Cederströms köp har gått igenom.

– Det är två olika delar i det här. Det ena  är att det varit oklara regler om exempelvis friskvårdspengarna. Det andra är den mänskliga faktorn, att jag har missat vad det var för inköp. Det är bra att en granskning har skett så vi kan rätta till det, säger regionrådet Mats Johansson.

Jenny Lindeborg
niotillett@sr.se