Rinkabyholm

Varningsskott utreds av polisen

1:38 min

Polisen förklarar nu att varningsskottet som avlossades mot en man i Rinkabyholm i lördagskväll berodde på att en polis kände sig trängd. Några ungdomar från Karlskrona stoppades av mannen som kastade sig in i deras bil.

En man kom springande över vägen och kastade sig in ungdomarnas bil och sa att polisen sköt efter honom.

Kalmarpolisen förklarar nu att en polispatrull skulle undersöka ett misstänkt bilinbrott i Rinkabyholm och en person ville inte stanna och polisen sköt därför ett varningsskott.

En utredning är på gång och Johan Bergqvist teamchef vid polisen i Kalmar berättar om när polisen får använda vapen.

– Varningsskott kan man avfyra om förutsättningen för verkanseld är uppfyllda, det betyder att du kan använda vapnet för att skjuta mot någon. Det gör man oftast om det finns tid att avfyra varningsskott för att slippa skjuta verkanseld. Då kan man som yttersta utväg använda vapen.

Var det rätt att använda vapen i just det här fallet?

– Jag kan inte uttala mig eftersom det pågår en utredning. Polisen hävdar att han har skjutit i nödvärn och det ska utredas. Han har känt sig så pass trängd och det har inte funnits någon annan möjlighet att avvärja det här, förklarar Johan Bergqvist.

Nu är det upp till internutredningsenheten i Malmö att göra en utredning och säga om polismannen gjorde fel när han avfyrade ett varningsskott.

Efter händelsen har polismannen blivit tjänstebefriad i två arbetspass men därefter fortsätter han jobba som vanligt eftersom han inte är brottmisstänkt, säger Johan Bergqvist.

Men skulle utredningen fälla polismannen, kan han dömas som vilken medborgare som helst.

– Det blir i så fall en rättegång precis som vem som helst som begår ett brott, polisen behandlas som vem som helst som begår ett brott.

Kan han bli av med sitt jobb?

– Det vill jag inte säga i det här fallet, det vet jag inte. Jag säger det igen, det finns inga misstankar om att han har begått fel i nuläget, säger Johan Bergqvist.